ویژگی های مهارت برقراری ارتباط موثر و موفق + مثال
ارتباط مؤثر فراتر از مبادله اطلاعات است. در مورد درک احساسات و اهداف پشت اطلاعات است. علاوه بر اینکه میتوانید پیامی را به روشنی منتقل کنید. آموزش مهارت ارتباط موثر یک آموزش بسیار مهم و کاربردی در زندگانی اجتماعی امروزی بحساب می آید. مثلا مهارت های برقراری ارتباط موثر در محیط کار و خانواده و دوستان و ……
ارتباطات مؤثر باید غریزی باشد. اما گاهی اوقات، وقتی سعی میکنیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم، ما یک چیز را میگوییم، شخص دیگر چیز دیگری را میشنود و سوء تفاهم ها، ناامیدی ها و درگیری ها به وجود میآید که باعث ایجاد مشکلاتی در خانه، مدرسه و روابط کاری شما شود.
یک ارتباط موثر معمولاً شامل یک فرستنده، گیرنده و یک پیام (کلامی یا غیر کلامی) است که توسط فرستنده رمزگذاری میشود و توسط گیرنده رمزگشایی میشود. رمزگذاری اشاره دارد به فرستنده که افکار را به پیامهای قابل انتقال تبدیل میکند. گیرنده آنچه را که به عنوان پیام دریافت میکند ابتدا تفسیر میکند. اگرچه این امر از نظر تئوری ساده به نظر میرسد، همانطور که می توانید تصور کنید اتفاقات زیادی در این میان رخ میدهد و هیچ پیامی بدون تعصب گیرنده رمزگشایی نمیشود.
برای بسیاری از ما، برقراری ارتباط مؤثر و واضح، نیاز به یادگیری مهارتهای مهم دارد. این که آیا شما در تلاش برای بهبود ارتباط با همسر، بچه ها، رئیس، یا همکاران خود هستید، یادگیری این مهارت ها میتواند ارتباطات شما را با دیگران عمیق تر کند، اعتماد و احترام بیشتری ایجاد کند، باعث بهبود کار تیمی، حل مسئله و سلامت کلی اجتماعی و عاطفی شما شود.
تکنیکهای تقویت مهارت ارتباط موثر با دیگران
مهارت اول: شنونده خوبی باشید
هنگام برقراری ارتباط با دیگران، اغلب به آنچه میخواهیم بگوییم متمرکز میشویم. با این حال، ارتباط موثر کمتر در مورد صحبت کردن و بیشتر در مورد گوش دادن است. گوشدادن خوب نه فقط به معنای درک کلمات یا اطلاعاتی است که به شما منتقل میشود، بلکه درک احساساتی است که گوینده در صدد انتقال آن است. وقتی واقعاً گوش می دهید با آنچه گفته میشود، ارتباط برقرار میکنید، سخنان ظریف را با صدای کسی میشنوید که به شما می گوید چه احساسی دارد و احساسی که سعی در برقراری ارتباط دارد. هنگامی که شما یک شنونده درگیر هستید، نه تنها اطرافیان را بهتر میشناسید، بلکه باعث میشوید آن شخص احساس درک شدن داشته باشد، که میتواند به ایجاد یک ارتباط قوی تر و عمیق تر بین شما کمک کند.
با برقراری ارتباط از این طریق، فرایندی را تجربه خواهید کرد که استرس را کاهش میدهد و از بهزیستی جسمی و عاطفی شما پشتیبانی میکند. اگر شخصی که با او صحبت میکنید آرام باشد، به عنوان مثال؛ گوش دادن کمک میکند تا شما احساس آرامش کنید. به همین ترتیب، اگر فرد دچار اضطراب شود، میتوانید با گوش دادن به شخص مقابل در انتقال حس آرامش به او کمک کنید.
نکاتی برای تبدیل شدن به یک شنونده خوب
سعی کنید کلمات شخص مقابل خود را در ذهن خودتان تکرار کنید، این کار پیام دریافتی را تقویت میکند و به شما کمک میکند تا متمرکز شوید. گوش راست خود را ترجیح دهید. هرچند عجیب به نظر میرسد، سمت چپ مغز شامل مراکز اصلی پردازش برای درک گفتار و احساسات است. از آنجا که سمت چپ مغز به سمت راست بدن متصل است، حمایت از گوش راست شما میتواند به شما در تشخیص بهتر تفاوت های عاطفی آنچه که شخص میگوید کمک کند.
از تلاش برای هدایت مکالمه به نگرانیهای خود خودداری کنید. علاقه خود را به آنچه گفته میشود نشان دهید. گاهی اوقات، به شخص لبخند بزنید و با نظرات کلامی کوچک مانند “بله” یا “خوب” سخنران را ترغیب کنید بحث را ادامه دهد.
سعی کنید قضاوت را کنار بگذارید، قطعا برای برقراری ارتباط موثر با شخصی، لازم نیست او را دوست داشته باشید یا با عقاید، ارزشها یا نظرات او موافقت کنید. با این وجود، لازم است قضاوت خود را کنار بگذارید و سرزنش و انتقاد را کنار بگذارید تا کاملاً شخص را درک کنید.
در هنگام درددل و ارتباط دونفره سرزنش و انتقاد حتی در صورت گناهکار بودن فرد مقابل اشتباه است و فقط حمایت معنوی و کلامی و راهنمایی نتیجه بخش است!
مهارت دوم: به سیگنالهای غیرکلامی توجه کنید
ارتباط غیر کلامی یا زبان بدن شامل بیان صورت، حرکات بدن، تماس چشمی، حالت ایستادن، صدای شما و حتی تنش و تنفس عضلات شماست.
توسعه توانایی درک و استفاده از ارتباطات غیرکلامی میتواند در ارتباط موثر با دیگران، بیان آنچه در واقع منظور شماست، حرکت به سمت موقعیتهای چالش برانگیز و ایجاد روابط بهتر در خانه و محل کار به شما کمک کند.
نحوه خواندن ارتباطات غیر کلامی را بهبود ببخشید
از تفاوت های فردی آگاه باشید. مردم کشورهای و فرهنگهای مختلف تمایل دارند از حرکات مختلف ارتباط غیر کلامی استفاده کنند، بنابراین مهم است که هنگام خواندن سیگنالهای زبان بدن افراد؛ وضعیت عاطفی، سن، فرهنگ، مذهب، جنسیت را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، یک نوجوان، یک بیوه غمگین و یک تاجر، بهطور متفاوتی از سیگنال های غیرکلامی استفاده میکنند.
نحوه ارائه ارتباطات غیر کلامی را بهبود ببخشید
از سیگنال های غیرکلامی استفاده کنید که با کلمات شما مطابقت داشته باشد نه اینکه با آنها متناقض باشد. اگر چیزی بگویید، اما زبان بدن شما حرف دیگری را بیان کند، شنونده شما احساس سردرگمی میکند.
سیگنال های غیر کلامی خود را مطابق با متن تنظیم کنید. به عنوان مثال؛ لحن صدای شما باید هنگام ارتباط با یک کودک متفاوت باشد از لحنی که با آن گروهی از بزرگسالان را خطاب میکنید. به همین ترتیب، وضعیت عاطفی و پیشینه فرهنگی شخصی را که با او درگیر ارتباط هستید، در نظر بگیرید.
استرس را کنترل کنید
چند بار در حین اختلاف نظر با همسر، بچه ها، رئیس، دوستان یا همکاران خود احساس استرس کرده اید و حرفی زدید که بعدا پشیمان شده اید؟
اگر بتوانید استرس را کنترل کنید، نهتنها از چنین پشیمانی هایی اجتناب خواهید کرد، بلکه در بسیاری موارد به آرامش شخص دیگری نیز کمک میکنید. فقط هنگامی که در یک حالت آرام قرار دارید، میتوانید بدانید که آیا اوضاع نیاز به پاسخ دارد یا اینکه سیگنالهای شخص دیگر نشان میدهد که بهتر است ساکت باشید.
قبل از تصمیم گیری برای ادامه مکالمه یا به تعویق انداختن آن ، لحظه ای آرام شوید.
بهترین راه برای کاهش سریع و قابل اعتماد استرس از طریق حواس بینایی، شنوایی، لامسه، چشایی، بویای و تحرک است. به عنوان مثال، میتوانید یک توپ استرس را در جیب خود فشار دهید، چند نفس عمیق بکشید، عضلات خود را منقبض و سپس شل کنید، یا یک تصویر آرامش بخش و غنی از حسی را به یاد بیاورید. هر فرد به ورودی حسی پاسخ متفاوتی میدهد، بنابراین باید مکانیسم مقابله ای پیدا کنید که برای شما آرامش بخش باشد. در شرایط استرسزا به دنبال طنز باشید. طنز روشی عالی برای رفع استرس هنگام برقراری ارتباط است. وقتی شما یا افراد اطراف خود شروع به جدی گرفتن مسایل میکنید، با به اشتراک گذاشتن یک شوخی یا یک داستان سرگرم کننده راهی پیدا کنید تا استرس را از خود دور کنید.
مهارت سوم: قاطع و با اعتماد به نفس باشید
بیان مستقیم ادعایی باعث ایجاد ارتباط روشن می شود و میتواند به تقویت عزت نفس و مهارت های ارتباط موثر شما کمک کند. قاطع بودن به معنای ابراز افکار، احساسات و نیازهای شما به روشی صریح و صادقانه است، درحالیکه برای خواسته خود ایستادگی کرده و به دیگران احترام میگذارید.
این بدان معنا نیست که خصمانه و پرخاشگر باشید. ارتباط مؤثر همیشه در مورد درک شخص دیگر است، نه پیروزی در استدلال یا تحمیل عقاید به دیگران.
ارتباط موثر در یک رابطه نیاز به توجه مداوم دارد. با اصول اولیه شروع کنید و آیین های ارتباط موثر را رعایت کنید تا از ماندگاری عشق و ارتباط موثر خود با یکدیگر اطمینان حاصل کنید.
در اینجا چند راز نفیس وجود دارد که به شما کمک میکنند فردی بهتر باشید و هر رابطه ای در زندگی تان بهبود یابد:
رازهای بهبود روابط زندگی :
احساسات و نیازهای دیگران را تصدیق کنید.
گرفتار شدن در دنیای کوچک خودمان بسیار آسان است. بعضی اوقات ما احساس ابراز احساسات و دیدگاه خود را چنان بیان میکنیم که از عقاید و احساسات دیگران غافل میشویم. اگر میخواهید روابط طولانی و پایدار برقرار کنید، باید به افراد اجازه دهید خود را ابراز کنند. و همیشه به عقاید آنها احترام بگذارید، حتی اگر فکر کنید که آن عقاید درست نیستند.
100٪ توجه خود را به کار اختصاص دهید.
انجام کار خود به بهترین وجهی که میتوانید نهتنها رابطه بین شما و همکاران خود را بهبود میبخشد بلکه به معنای استرس کمتر و آرامش بیشتر در ساعات آزاد شما نیز خواهد بود. این کار باعث میشود که هنگام تعطیلات با دوستان، خانواده، آرامش بیشتری داشته باشید.
اوقات فراغت خود را با مردم بگذرانید
آشنایی با دوستان جدید، وقت گذرانی با شریک زندگی و حتی همکاران، داشتن بخشی کیفی برای شناخت بیشتر نسبت به آنها این امکان را برای شما فراهم میکند تا اطلاعات خود را به اشتراک بگذارید. گذراندن وقت بیشتر در خارج از خانه با افراد دیگر نیز میتواند به بهبود سلامت روانی و تقویت ارتباط موثر کمک کند.
از خاموش کردن محرک های عاطفی افراد خودداری کنید
همه افراد احساس ترس و ناامنی را تجربه کردند. مباحث و حتی کلمات خاص وجود دارد که یک واکنش عاطفی منفی شدید را برانگیخته میکند. همانطور که با کسی آشنا میشوید، سعی کنید در هنگام تعامل با آن شخص از این مضامین لمسی استفاده کنید و از برخورد با این محرک ها خودداری کنید. آنها از این موضوع بسیار قدردانی میکنند و با رعایت این نکته در روابط شما تنش ها کمتر وکمتر میشود.
از بنبست های عاطفی دوری کنید
سعی کنید همه آن بنبست های عاطفی را رها کنید، بگذارید زخمهای شما بدون احساس ناراحتی و سرزنش از سوی دیگران برای مشکلات بهبود یابد. سراغ افراد جدید بروید که ویژگی های منفی افراد قبلی را ندارند. از ابتدا در مقدمه برقراری خودتان خیلی سختگیر باشید تا افراد مثبت در حلقه ارتباطی شما قرار بگیرند و باعث پیشرفت شما شوند!
نتیجه گیری نکنید
محتاط و مشکوک بودن، عمیقاً در طبیعت انسان ریشه دارد، اما گاهی اوقات افراد با نظریهها و سناریوهایی در ذهن خود بازی میکنند که فقط برای خشمگین کردن و ناراحتی از شخص دیگری است که شاید حتی کاری نادرست هم انجام داده باشد. با این وجود اجازه ندهید حسادت، عصبانیت یا ناامنی های شما بر ارتباط موثر شما با دیگران تاثیر منفی بگذارد.
در آخر میدانیم که انسان ها موجوداتی اجتماعی هستند که در گروه های کوچک و متوسط رشد میکنند. حتی افراد تنهایی که در آنجا هستند، تعداد کمی از اعضای خانواده و برخی از دوستان خود را در محفل نزدیک اجتماعی خود دارند. این بدان معناست که ما باید در ایجاد ارتباط موثر با اطرافیان، خانواده، دوستان، دوستداران، همکاران و کارفرمایان سخت تلاش کنیم.
یک دیدگاه
روانشناس حسن اقا
2020/07/02 بعدازظهر 22:31اقا این چه وضعیه همه بی اعصاب
ارتباط سازی چطوریه؟ چند تا راه داره ؟ چیجوری مخ بزنیم و دوست دختر بگیریم؟
مهارت برقراری ارتباط با دیگران چقدر مهمه؟ همسر آیندمونو چجوری پیدا کنیم؟؟؟؟
نکات مهم در برقراری ارتباط با افراد روان پریش کدامند؟
هنر برقراری ارتباط چه هنری است و چگونه می توان از آن پول درآورد؟؟؟
ضعف در برقراری ارتباط باعث چی میشه؟
برقراری ارتباط موثر و فنون مذاکره کدامند و چند تان اصلا؟؟
مهارت های برقراری ارتباط موثر در محیط کار کدامند و چگونه در روانشناسی تاثیر دارند؟؟
دوره نحوه برقراری ارتباط موثر با محیط و دیگران رو لطفا برای ما عزیزان شرح دهید!
عوامل موثر در برقراری ارتباط کدامند؟
اصول ارتباطات رو لطفا برای ما شرح دهید